diumenge, 17 d’abril del 2016

123. La cassoleria d'Àngel Dominguez. Potries . La Safor

123. La Cassoleria d'Àngel Dominguez. Potries. La Safor
 En entrar a la casa museu del carrer el Cup número 4 de Potries, a la comarca de la Safor una alenada d'història, de treball, i denyorança em van omplir de dalt a baix.
Moltes coses són les que hem aprés en creuar el llindar d'aquesta casa, i més encara en recordar i llegir la informació especifica, tant pel que fa als panells informatius com la que es troba a la pàgina  web de l'ajuntament de Potries, així  com  en llegir el llibre Potries un poble terrisser.
Primer ens situem en el context del poble de Potries, amb una  llarga tradició del treball del fang que ha perdurat durant segles . L'arquologia ja ens parla d'una terrisseria romana a Potries la vil·la romana de la Campina Catorzena, amb una crononologia dels segles I i el IV després de Crist. En aquest cas ja trobem una série d'àmfores de ceràmica  pel comerç del vi i de l'oli.

Pel que fa al carrer del Cup on es troba la casa va ser un carrer amb prou quantitat d'industries ceràmiques, però aquesta va ser la darrera que va funcionar, fins que l'any 1983 es va  morir Àngel Dominguez el darrer terrisser d'una nissaga  que havia perdurat durant segles el seu treball  de la terrissa.

 El procés de fabricació de la terrissa : terra, aigua i foc

 Un altre valor important que ens aporta la casa és el de mostrar-nos el procés de fabricació  artesanal de les cassoles i perols, el que s'anomena ceràmica de foc, ja que ha d'estar exposada  al foc o a altes temperatures per coure els aliments.

Primer la terra era extreta i transportada mitjançant ases a la terrisseria, una vegada ja teníem la terra, aquesta es barrejava en una bassa amb aigua i en una altra bassa més profunda mitjançant un procés de decatació es treien les impureses, a la part de dalt quedava l'anomenat flor de fang.
 El fang s'emmagatzemava a una sala  especial per al fang, així anomenat el diposit del fang
 Una vegada el fang ja estava preparat  passava al taller on es pastava amb les mans, el terrisser el llançava contra la paret, així aquesta, que contenia algeps xuclava la humetat que  contenia el fang.

Després venia l'elaboració de les diferents peces de fang al torn, on se li donava la forma, un llibrell, una cassola, un perol.
Una vegada ja teníem feta la peça calia envernissar-la  per donar-li la resistència al foc  que necessitava.
 El vernís venia en sacs i calia triturar-lo i barrejar-lo amb aigua.  Una vegada el liquid del verís estava preparat dintre d'un cossiol, es sumergia la peça que es volia envernissar. Finalment es procedia a la seua cocció dintre del forn


 Ceràmica de foc de diferents grandàries i formes

Darrera planta de la cassoleria amb altíssimes columnes i terrat a dues vessants


Àmfora de la vil·la romana de la Campina- Catorzena


Forn per coure la ceràmica

Bassa de decantació per deixar el fang preparat

Taller de treball i torn per donar forma a les diferents peces


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada